gemeentecomplex Huise

publiek

De oude bibliotheek, KSA-lokalen en het oude politiekantoor van Huise hebben plaats gemaakt voor een nieuwe ontmoetingsplek. Het nieuwe gemeentecomplex te Huise bundelt een aantal gemeentelijke diensten voor de gemeente Kruisem en biedt tegelijkertijd ruimte aan het verenigingsleven.

Centraal gelegen op het dorpsplein, rechtover de landelijke kerk, is het nieuwe gemeentecomplex gemakkelijk terug te vinden. De tuin werd opengetrokken naar de straat zodat sociale controle mogelijk wordt. De tuin wordt op die manier ook visueel zichtbaar vanaf de straat en oefent dus een natuurlijke aantrekkingskracht uit.

De hoofdinkom situeert zich aan het nieuw ingerichte parkeerplein.

Bij het binnenkomen van het gebouw komt men in een centrale dubbelhoge inkomhal terecht die de leesbaarheid van het gebouw optimaliseert en met een ruim zicht op het naastgelegen kerkgebouw. Op het gelijkvloers bevinden zich de gemeentelijke diensten.

De centrale hal op de eerste verdieping bevindt zich aanpalend aan deze dubbelhoge inkomhal en zorgt ervoor dat alle belangrijke functies in één oogopslag zichtbaar zijn. Op deze verdieping bevinden zich polyvalente ruimte, (les)keuken, vergaderzaal, opbergruimtes en sanitair.

Het jeugdcentrum kan volledig afzonderlijk functioneren door de aparte ingang aan de zuidzijde van het complex.

Robuuste integratie.

Een gemeentecomplex en KSA-lokalen krijgen heel wat te verduren. Daarom werd bewust gekozen voor zichtbaar blijvend metselwerk in betonblokken en zichtbaar blijven beton. Voor het gemeentecomplex in een warme zandkleur, voor de KSA-lokalen in een rode tint die aansluit bij de eigenheid van de KSA. Pleisterwerk en schilderwerk werden, waar mogelijk, vermeden.

Het gekloven metselwerk in de gevel werd uitgewerkt met uitstekende kopse stenen. De ruwheid en de zandtint van de nieuwe gevel weerspiegelt deze van de aanpalende kerk, waardoor het geheel harmonieus integreert.

Ook bij dit project zijn de technische installaties eenvoudig toegankelijk en aanpasbaar, waardoor een toekomstbestendig gebouw ontstaat.

Duurzaam en circulair bouwen.

De bestaande bibliotheek werd volledig gestript tot op de betonnen draagstructuur. Ook de waterdichte kelder bleef bewaard tijdens de werken. Aangezien het oude gebouw modulair werd opgebouwd, kon eenvoudig een nieuwe indeling worden ingepast. De structuur werd naar de straatzijde verder uitgebreid en het geheel werd voorzien van een nieuwe gebouwschil om te kunnen voldoen aan de hedendaagse eisen. Om de toekomstbestendigheid van het nieuwe gebouw te kunnen blijven garanderen, werd met dezelfde modulariteit verder gewerkt voor de uitbreidingen.

De oude glas-in-loodramen van de bibliotheek vormden een karakteristiek element en werden dus geïntegreerd in de nieuwe dubbelhoge inkomhal. Doordat deze glas-in-loodramen voorzien zijn van achterliggend daglicht, komen zij volledig tot hun recht.

Bij de grote glaspartijen aan de tuinzijde (oostzijde) werd gekozen voor sterk zonwerend beglazing en verticale zonwering op basis van panelen in strekmetaal. Deze verticale zonweringsvinnen garanderen het uitzicht naar de tuin vanuit de gemeentelijke diensten, terwijl oververhitting wordt voorkomen.

Front- & backoffice.

De gemeente Kruisem koos resoluut voor het principe van front- & backoffice waarbij de publieke zijde gescheiden wordt van de open werkplekken door middel van semi-publieke ruimtes. Verschillende open loketten en gesloten overlegruimtes werden centraal gepositioneerd, vlot bereikbaar voor zowel de bewoners als voor het personeel. De afgesloten ruimtes werden akoestische geoptimaliseerd zodat alle types gesprekken (privaat en minder privaat) hier kunnen plaatsvinden.

periode: 2018-2020
locatie: Huise
opdrachtgever: gemeentebestuur Kruisem
aannemer: Bouw & Renovatie nv
status: opgeleverd
gelijkaardige projecten
Muntpunt
secundaire school & CVO COOVI
theaterzaal CC Gildhof
renovatie Permekemuseum
overdekte doorgang NAC De Kouter
CC De Mastbloem
PPS NAC De Kouter
CC Scharpoord
administratief centrum Zingem
OC De Griffel